Populaire berichten

donderdag 16 juni 2011

Operareizen naar België: Brussel, Antwerpen, Gent en Luik

Voor muziekreizen met de trein is België natuurlijk een aantrekkelijke optie voor een stedentrip. De grootste muziekstad in het land is vanzelfsprekend Brussel. De Munt is de Nationale Opera en een van de grootste operagezelschappen in Europa. Matinee-voorstellingen starten om 15.00u en dat betekent dat men een voorstelling in Brussel in een dag kan bezoeken. Vanuit Amsterdam kan men namelijk al in 2,5 uur in Brussel zijn. Verder produceert de Vlaamse Opera voorstellingen in Antwerpen en Gent en in Luik presenteert de Opéra Royal de Liège Wallonie haar opera's en operettes. Muziektheaterstukken met een libretto in een andere taal dan het Frans, worden in dit gezelschap vaak in Franse vertaling gezongen.

Sinds 2007 is Peter de Caluwe intendant bij de Munt en blijft waarschijnlijk tot 2019 in Brussel. Het programma voor volgend seizoen is opnieuw spectaculair. De Munt presenteert geregisseerde opera's en enkele titels in concertante vorm.
Op 2 september dirigeert René Jacobs eenmalig een concertante uitvoering van Orlando Paladino van Joseph Haydn. In april 2012 dirigeert Jacobs Orlando van Händel in een regie van Pierre Audi.
Een week later, 9 en 10 september,  dirigeert Hartmut Haenchen twee keer een concertante Król Roger van Karol Szymanowski, met in de hoofdrol Andrzej Dobber. 
Op 12 maart 2012 is eenmalig een concertante uitvoering van Theodora van Händel te horen.
Later in maart-april 2012 zijn er voor belcanto-liefhebbers drie concertante uitvoeringen van de onbekende opera van Rossini, Otello, ossia il moro di Venezia
De eerste geregisseerde opera in het volgend seizoen met is de reprise van Médéé van Luigi Cherubini. Het orkest in deze productie is Les Talens Lyrique onder leiding van Christophe Rousset.
In oktober staat de opera Oedipe van Enescu op het programma geregisseerd door La Fura des Baus. De opera is een coproductie met het Gran Teatre del Liceu in Barcelona net zoals Le Grand Macabre van Ligeti die in 2009 in Brussel is opgevoerd en in november 2011 in Barcelona wordt opgevoerd.
In december programmeert Cendrillon van Massenet in de regie van Laurent Pelly. Deze coproductie wordt dit seizoen ook in Lille uitgevoerd.
In januari zet de Munt - alweer in coproductie met Barcelona -een spetterende Salome op de planken in de regie van Guy Joosten die eerder Elektra regisseerde in Brussel. Carlo Rizzi dirigeert. Met onder meer Chris Merrit en Doris Soffel.
In februari herneemt Brussel Rusalka die geregisseerd werd door Stefan Herheim die in juni in Amsterdam zijn Nederlandse debuut maakte met Jevgeni Onjegin.
Thanks to my eyes is de veelbelovende nieuwe opera van Bianchi. Het is een opdrachtwerk van het Festival d'Aix-en-Provence en ook elders te zien en horen.
Verdi ten slotte sluit het seizoen in de Munt af met Il Trovatore. Marc Minkowski maakt zijn debuut als Verdi-dirigent. Met Marina Poplavskaya als Leonora. Al met al een veelbelovend seizoen!

Meer klassieke muziek in Brussel is te horen in het Paleis voor Schone Kunsten. Muziektheater wordt bovendien geprogrammeerd in het Théâtre National.
Elk jaar klinkt bovendien klassieke muziek in het kader van het Festival van Vlaanderen Brussel (KlaraFestival).


De Vlaamse Opera producert minder voorstellingen dan de Munt maar heeft een uitstekende reputatie. Ook het komend seizoen 2011-2012 is veelbelovend.
De eerste productie is Kurt Weill's Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny in de regie van de spraakmakende regisseur Calixto Bieito.
De opera Tsjarodejka van Tsjaikovski wordt zelden uitgevoerd dus: grijp uw kans!
Belcanto-liefhebbers kunnen genieten van Il Viaggio a Reims, gedirigeerd door de fameuze Rossini-specialist Albert Zedda.
Na Rossini volgt La Forza del Destino van Verdi, met Catherine Naglestad als Leonora.
Guy Joosten regisseert de nieuwe opera Rumor van de Duitse componist Christian Jost.
Een interessante aanvulling op de eerder genoemde Rossini is de programmering van Le Duc d'Albe van Donizetti. Paolo Carignani dirigeert, Carlos Wagner regisseert, met onder meer Ismael Jordi.
De afsluitende productie is Carmen van Bizet.


In Luik dirigeert Christian Zacharias Le Nozze di Figaro van Mozart -gezongen in het Italiaans.
Liefhebbers van operette kunnen genieten van La Fille de Madame Angot van Charles Lecocq.
Later in het seizoen presenteert het gezelschap een Duitse operette - gezongen in het Frans - van Benatzky, L'Auberge du Cheval Blanc.
Een goede aanvulling op Mozart is La Vera Costanza van Joseph Haydn.
Ook interessant is de onbekende opera van Rossini L'Equivoco Stravagante. Over Belcanto gesproken: op 12 mei zingt in Luik de spetterende tenor Juan Diego Flórez. Een uitzonderlijke kans!
De afsluiter in Luik is Manon van Massenet met June Anderson en - alweer - Ismael Jordi.

Reizen met de trein naar deze muzieksteden:
Vanuit Amsterdam bent u binnen twee uur in Antwerpen (1.51u);  in 2,5 uur bent u in Brussel (2.33u).
Met de trein is de afstand Brussel - Gent 0.31u; Brussel - Luik 0.43u.
Binnen drie uur bereikt u vanuit Brussel Luxemburg stad (2.58u).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten