Populaire berichten

maandag 6 juni 2011

Favoriete muzieksteden: Amsterdam

Op deze plek bespreek ik in een serie enkele steden die mijns inziens zo'n rijk muziekleven te bieden hebben aan muziekliefhebbers, dat deze steden vanwege hun culturele infrastructuur gemakkelijk langer dan twee of drie nachten - de duur van een klassieke stedentrip - bezocht kunnen worden. Aflevering een: Amsterdam.

In het Muziektheater produceert De Nederlandse Opera (DNO) het hele seizoen door opera - uit alle tijden en genres, van barokopera tot heden. Uniek in de wereld is dat DNO geen eigen orkest heeft, maar voor elke productie met een ander orkest samenwerkt. Zo verzorgen verschillende Nederlandse orkesten producties voor De Nederlandse Opera. Onder andere het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamer Orkest, het Koninklijk Concertgebouworkest, het Radio Filharmonisch Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Residentie Orkest spelen regelmatig in het Muziektheater. Veel moderne operavoorstellingen in Nederland worden begeleid door het Asko|Schönberg ensemble voor nieuwe muziek.
Niet alleen in het Muziektheater voert De Nederlandse Opera producties uit maar er vinden ook operavoorstellingen plaats in de Stadsschouwburg Amsterdam, Koninklijk Theater Carré, in de Westergasfabriek en in het Muziekgebouw aan 't IJ.
Ook in het Muziektheater gehuisvest is het Het Nationale Ballet, het grootste dansgezelschap van Nederland. De meeste voorstellingen worden live muzikaal begeleid door symfonieorkest Holland Symfonia.
Het Concertgebouw is de thuisbasis van het Koninklijk Concertgebouworkest. Het Concertgebouw programmeert de hele zomer door voorstellingen met de succesvolle serie Robeco Zomerconcerten. Andere series in het Concertgebouw zijn onder meer de ZaterdagMatinee en het Zondagochtendconcert.
Andere dan de eerder genoemde orkesten - die regelmatig in het Concertgebouw optreden - zijn onder meer: Amsterdam Sinfonietta, het Brabants Orkest, het Gelders Orkest en het Limburgs Symfonie Orkest.

Festivals:
In juni vindt in Amsterdam het Holland Festival plaats.
Laagdrempelig muziektheater presenteert het zomerfestival De Parade, die in de maanden juni - augustus reist en plaatsvindt in Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam.
Van 12 tot 21 augustus vindt het Grachtenfestival plaats.
Eind augustus vindt elk jaar de Uitmarkt plaats, de opening van het nieuwe culturele seizoen.
Meer informatie over festivals in Amsterdam vindt u hier.

Directe verbindingen naar andere operasteden vanuit Amsterdam:
Amsterdam is zeer centraal gelegen: vanuit Amsterdam kunnen operaliefhebbers binnen Nederland gemakkelijk met de trein reizen naar Rotterdam, Den Haag, Enschede of Maastricht voor uitvoeringen van klassieke muziek, opera of muziektheater.

Naar het buitenland zijn er directe verbindingen met de trein naar de Belgische steden Antwerpen en Brussel en is men in iets meer dan drie uur in Parijs.
Naar Duitsland zijn er directe verbindingen met de trein naar Duisburg, Düsseldorf, Frankfurt, Hannover, Karlsruhe, Köln, Mannheim en Osnabrück. Verder biedt Deutsche Bahn speciale tarieven aan voor treinreizen naar de cultuursteden Berlijn, Hamburg en München.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten