Populaire berichten

woensdag 15 juni 2011

Operareizen naar Duitsland: Essen en Köln

Naast Berlijn, Dresden en München zijn er in het Ruhrgebied enkele steden met aantrekkelijke operahuizen.
Essen staat bij veel Nederlandse operaliefhebbers goed bekend. De Vereniging Vrienden van DNO organiseert al vele jaren succesvolle operareizen naar het Aalto-Musiktheater in Essen. De Nederlander Hein Mulder, thans Hoofd Artistieke Zaken bij De Nederlandse Opera, is kort geleden benoemd tot intendant in Essen van het Aalto-Musiktheater en Philharmonie Essen met ingang van 2013. Hij volgt daarmee Stefan Soltesz op, de succesvolle operadirigent die tevens Generalmusikdirektor is. Het Amsterdamse publiek kent Soltesz van de Salome die hij dirigeerde bij DNO, in de controversiële regie van Peter Konwitschny. De muzikale prestaties van Soltesz waren overigens onomstreden.
In het nieuwe seizoen herneemt Essen de opera Hercules onder leiding van de Nederlander Jos van Veldhoven. In juni volgend jaar presenteert het huis een nieuwe productie van Mozarts Entführung in der Serail in de regie van de Nederlandse Jetske Mijnssen. Daarnaast is er volgend seizoen veel Wagner in Essen: hernomen worden onder meer de volgende producties:

  • Der Ring des Nibelungen
  • Der Fliegende Holländer
  • Tannhäuser
  • Tristan und Isolde

Andere aantrekkelijke muzieksteden in de buurt van Essen zijn Duisburg en Düsseldorf, die gezamelijk voorstellingen aanbieden van de Deutsche Oper am Rhein.

Reizen met de trein naar het Ruhrgebied en vanuit het Ruhrgebied naar muzieksteden elders:
Vanuit Amsterdam is er een directe verbinding naar Duisburg (2.06u) en Düsseldorf (2.16u).
De afstand tussen Duisburg - Essen in tien minuten met de trein.
Vanuit Duisburg zijn er directe treinverbindingen naar de volgende muzieksteden:
Bonn (1.00u)
Bremen (2.36u)
Dortmund (0.36u)
Hamburg (3.24u)
Koblenz (1.40u)

    Een andere muziekstad die een stedentrip zeer rechtvaardigt, is Köln. In de Oper Köln kunnen liefhebbers van Monteverdi hun hart ophalen met een nieuwe productie van Il Ritorno d'Ulisse in Patria en de herneming van L'Incoronazione di Poppea. Ook heeft het gezelschap een nieuwe productie van Alcina van Händel op haar programma voor het nieuwe seizoen. Verder verschijnt in Köln een concertante uitvoering van Bellini's Norma (met Edita Gruberova), een nieuwe productie van Verdi's Rigoletto en diens Requiem; La Traviata wordt hernomen. Ook Tosca van Puccini zal op het toneel verschijnen.
    Van Wagner verschijnt een nieuwe productie van Der Fliegende Holländer en wordt Die Meistersinger von Nürnberg hernomen.
    Veel belovend zijn de nieuwe producties van Oorlog en Vrede van Prokofiev en Ariadne auf Naxos (met alternerend Barbara Haveman en Anne Schwanewilms onder leiding van Markus Stenz) van Strauss.
    Voor balletliefhebbers zijn er in het nieuwe seizoen onder meer gastoptredens van het Nederlands Dans Theater en het Ballett am Rhein Düsseldorf Duisburg.
     De Kölner Philharmonie is een van de mooiste concertzalen in Europa met een topprogrammering.
    Tot slot is het ensemble voor nieuwe muziek MusikFabrik gevestigd in deze stad.

    Reizen met de trein naar Köln:
    Vanuit Amsterdam is er een directe verbinding naar Köln (2.38u).

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten