Populaire berichten

maandag 6 juni 2011

Favoriete muzieksteden: Berlijn

Op deze plek bespreek ik in een serie enkele steden die zo'n rijk muziekleven aanbieden, dat deze steden vanwege hun culturele infrastructuur gemakkelijk langer dan twee of drie nachten - de duur van een klassieke stedentrip - bezocht kunnen worden. Aflevering twee: Berlijn.
Berlijn is een van de meest geliefde steden voor city trips onder Nederlanders. Niet verbazingwekkend, want men struikelt over monumenten, geschiedenis en musea. Het culturele aanbod van opera en klassieke muziek is eveneens overstelpend. Leuk voor muziekliefhebbers is dat de prijzen van hotelkamers, horeca en ook kaartjes van levende muziek en theater in Duitsland lager zijn dan die in grote cultuursteden in andere landen, zoals Amsterdam, Parijs en Wenen.
De Deutsche Oper Berlin is een van de grootste operagezelschappen in Duitsland.
Het tweede grote operagezelschap in Berlijn is de befaamde Staatsoper unter den Linden. Wegens renovatiewerkzaamheden voert op dit moment in de Staatsoper voert het gezelschap echter de voorstellingen uit in het Schillertheater.
Het derde operagezelschap, de Komische Oper, voert producties uit in het Duits. Libretti van niet-Duitse opera's worden hier in Duitse vertaling gezongen.
In alle drie bovengenoemde theaters voert het Staatsballett Berlin voorstellingen uit.
In de hippe wijk Neukölln is de Neuköllner Oper, het vierde operahuis in Berlijn, gevestigd.
In de zomer vinden in de Philharmonie symfonische concerten en recitals plaats tijdens het Musikfest Berlin, onderdeel van de Berliner Festspiele.
Ook in het Konzerthaus vinden veel voorstellingen plaats met klassieke muziek. Het is de thuisbasis van het Konzerthausorchester Berlin.
Voor liefhebbers van experimenteel muziektheater en moderne en nieuwe muziek biedt de Sophiensaele een interessant programma.


Directe verbindingen naar andere operasteden vanuit Berlijn:
Vanuit en naar Berlijn vertrekken treinen direct naar Hannover (tussenstop voor reizigers van en naar Amsterdam), Dresden, Leipzig en Stuttgart.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten