Populaire berichten

woensdag 15 juni 2011

Operareizen naar Frankrijk: Lille, Straatsburg en Lyon

Eerder hebben wij het culturele leven in de wereldstad Parijs beschreven. In dat stuk plaatsten wij een link naar de website van Planet-Opera.com, dat een uitgebreid overzicht presenteert van opera in Frankrijk. In dit stuk willen wij de aandacht vestigen op drie Franse steden met een mooi operahuis die elk interessant programmeren: Lille, Straatsburg en Lyon. Elk van deze steden zijn vanuit Parijs goed te bereiken met de trein:

  • Lille op 1.02u van Parijs.
  • Straatsburg op 2.20u van Parijs
  • Lyon op 3.40u van Parijs

De Opéra Lille opent het nieuwe seizoen met Stravinsky's Rake's Progress onder leiding van de Nederlander Arie van Beek.
In coproductie met het Théâtre des Champs-Elysées in Parijs produceert men in Lille Passion van Pascal Dusapin, onder meer met Barbara Hannigan.
Voor liefhebbers van Monteverdi dirigeert Emmanuelle Haïm in het voorjaar 2012 L'Incoronazione di Poppea, een coproductie met de Opéra de Dijon.
Ronduit spectaculair is de productie in mei 2012 van Cendrillon door Massenet. Laurent Pelly heeft deze opera geregisseerd voor Santa Fe Opera en behalve in Lille is deze coproductie ook te zien in het Royal Opera House Covent Garden in Londen, De Munt / La Monnaie in Brussel en het Gran Teatre del Liceu in Barcelona.

In Straatsburg presenteert de Opéra National du Rhin ook een geweldig programma. De seizoensopening is gelijk raak: La Nuit de Gutenberg, een nieuwe opera van Philippe Manoury.
De volgende titel is La Bohème van Puccini, een coproductie met de Vlaamse Opera, geregisseerd door Robert Carsen. Thomas Oliemans zingt de rol van Marcello. Oliemans zingt ook in de volgende productie, de operette Die Fledermaus, een nieuwe productie die wordt gecoproduceerd met het Staatstheater Nürnberg.
Robert Carsen regisseert ook de opera Kat'a Kabanova van Janáček in januari 2012.
Ook grandioos: Les Huguenots van Meyerbeer, nu te zien in De Munt / La Monnaie in Brussel - volgend jaar in Straatsburg. Gedirigeerd door Daniele Callegari, geregisseerd door Olivier Py, onder andere met Laura Aikin.
Verder een zelden uitgevoerde opera van Rossini, L'Occasione fa il ladro en een onbekende opera van Vivaldi: Farnace.
Het seizoen besluit met een nieuwe productie van Strauss' Rosenkavalier. Een absoluut topseizoen!

De Opéra de Lyon opent het nieuwe seizoen spectaculair: een nieuwe productie van De Neus van Dmitri Sjostakovitsj. Het is een coproductie met de Met in New York en het festival d'Aix-en-Provence, gedirigeerd door Kazushi Ono en geregisseerd door William Kentridge.
In november presenteert het gezelschap Bellini's I Capuleti e i Montecchi concertant, een coproductie met het Théâtre des Champs-Elysées in Parijs.
De operette La Vie parisienne van Offenbach wordt eind 2011 hernomen in de regie van Laurent Pelly. Gerard Korsten dirigeert.
Later in het seizoen voert het gezelschap een andere operette van Offenbach uit, Mesdames de la Halle.
In januari-februari 2013 regisseert David Pountney Puccini's drieluik Il Trittico, in verschillende voorstellingen gekoppeld aan opera's van Schönberg, Hindemith en Zemlinsky.
Wagnerliefhebbers kunnen hun borst natmaken voor Parsifal in maart 2012. In dezelfde periode dirigeert Hartmut Haenchen in Kopenhagen hetzelfde werk met een interessante cast. En daarna is er nog de veelbelovende productie in Amsterdam, dus Parsifal-liefhebbers moeten flink reizen of kiezen.
Ook te zien in Amsterdam (in januari 2012) is Stravinsky's Rossignol et autres fables.
Als laatste productie in het seizoen programmeert men in Lyon een nieuwe Carmen, geregisseerd door Oliver Py.
Meer klassieke muziek is er in Lyon te horen in het Auditorium Orchestre National de Lyon en in grote evenementen in La Halle Tony Garnier.

Reizen naar andere muzieksteden:
Met de trein is er een directe verbinding tussen Lyon en Genève (3.40u).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten