Populaire berichten

dinsdag 7 juni 2011

Favoriete muzieksteden: Londen

Op deze plek bespreek ik in een serie enkele steden die zo'n rijk opera- en concertleven aanbieden, dat deze steden vanwege hun culturele infrastructuur gemakkelijk langer dan twee of drie nachten - de duur van een klassieke stedentrip - bezocht kunnen worden. Aflevering drie: Londen.
Londen is ideaal voor een stedentrip vanuit Amsterdam. Met de Eurostar reist u via Brussel, dus veel mensen reizen liever direct of reizen sneller met het vliegtuig, bijvoorbeeld vanaf Schiphol. Veel Britse podia, theaters, concertzalen zijn gevestigd in Londen. Zij bieden onderdak aan Britse operahuizen, orkesten en ensembles.

Het Royal Opera House Covent Garden is een van de grootste operahuizen in Europa. Het biedt onderdak aan de gezelschappen Royal Opera en de Royal Ballet.
Het tweede operagezelschap van Londen, de-English National Opera, voert alle producties uit in het Engels. Libretti van niet-Engelse opera's worden in Engelse vertaling gezongen. In hetzelfde theater - het London Coliseum - verzorgt ook het English National Ballet dansvoorstellingen.
De English Touring Opera toert door heel het land en verzorgt optredens in tientallen steden buiten Londen.
Ten slotte voert in de zomermaanden het Opera Holland Park enkele opera's uit in het Holland Park Theatre.
Orchestra of the Age of Enlightenment hebben hun thuisbasis in het Southbank Centre, dat onder meer de Royal Festival Hall omvat, de Queen Elizabeth Hall en de Purcell Hall, waar veel kamermuziek wordt geprogrammeerd. Het Southbank Centre presenteert 's zomers het Festival of Britain.
Veel orkesten geven concerten in de Royal Albert Hall. In de zomer vindt hier het grote festival de BBC Proms plaats.
In het Barbican Centre heeft het London Symphony Orchestra onderdak, alsmede het BBC Symphony Orchestra.
Talloze kamermuzikale concerten klinken jaarlijks in de Wigmore Hall.
Sinds 2008 is er bovendien de Kings Place, alweer een spectaculair gebouw, waar regelmatig klassieke concerten worden geprogrammeerd, onder meer een groot Kings Place Festival met 100 concerten in vier dagen. Ten slotte valt er voor liefhebbers van kamermuziek ook veel te genieten in St John's, Smith Square
.

Meer opera in het Verenigd Koninkrijk:
Het culturele leven in het Verenigd Koninkrijk is behoorlijk gecentreerd in Londen. In Leeds produceert Opera North verschillende producties.
In de zomermaanden is in East Sussex gastheer voor het fameuze Glyndebourne Festival.
In Cardiff is het operagezelschap de Welsh National Opera gevestigd in het Wales Millennium Centre dat in 2004 is geopend.
Ook in Schotland kan men naar opera: in Edinburgh produceert de Scottish Opera enkele operavoorstellingen. In Edinburgh vindt bovendien in de zomer het Edinburgh International Festival plaats.
Het muziekleven in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten wordt goed gecovered door Opera Britannia.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten