Populaire berichten

vrijdag 9 september 2011

Gergiev Festival: Gustav Mahlers Vijfde Symfonie

Onder het thema Ziende Zee dirigeert de wereldberoemde Indiase dirigent Zubin Mehta op donderdag 15 september 2011 het Israël Philharmonisch Orkest. Op de lessenaar staat de Vijfde Symphonie van Gustav Mahler. Een grote gebeurtenis, want volgens mij is het pas voor de derde keer na 2005 en 2009 dat Mehta in Nederland dirigeert. In 2005 maakte Mehta zijn debuut bij het Koninklijk Concertgebouworkest met de fenomenale Achtste van Bruckner - dat op vrijdag 16 september opnieuw klinkt tijdens dit 16de Gergiev Festival. In Rotterdam leidt Mehta nu zijn eigen orkest waaraan hij al sinds 1968 verbonden is.
Mahler componeerde de Vijfde Symfonie in 1901-1902 en dirigeerde zelf de wereldpremière van dit werk in Keulen op 18 oktober 1904. Nadat een andere dirigent en een ander orkest het werk in Nederland uitvoerden, dirigeerde Mahler zelf deze symfonie in maart 1906. Op uitnodiging van Willem Mengelberg dirigeerde Mahler destijds het Concertgebouworkest in Amsterdam. Mengelberg studeerde de zeer moeilijke partituur met het orkest in en Mahler vroeg daar bovenop drie repetities. Na Mahler voerde Mengelberg deze Vijfde regelmatig uit in Nederland, hetgeen zorgde voor een unieke Mahlertraditie in Nederland voor de oorlog.
Inmiddels is Mahlers Vijfde een van zijn meest geliefde werken, vooral vanwege het wereldberoemde vierde deel, het Adagietto. Visconti gebruikte dit deel in zijn film Death in Venice uit 1971. Oorspronkelijk was dit deel door Mahler bedoeld als liefdesverklaring aan zijn vrouw Alma.
Het all Mahlerprogramma van maart 1906 werd destijds voorafgegaan door de Kindertotenlieder, twee liederen uit Des Knaben Wunderhorn en het lied Ich bin der Welt abhanden gekommen. In dit concert klinken twee werken uit dezelfde tijd als de Mahler's Vijfde voor de pauze: van Anton Webern Passacaglia (1908) en van Claude 
Debussy het werk Iberia (1905-1908).
Kortom, de uitvoering van deze symfonie door deze dirigent met dit orkest is een unieke event die door geen enkele muziekliefhebber mag worden gemist.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten