Populaire berichten

dinsdag 14 juni 2011

Operareizen naar Duitsland: Dresden en München

Eerder hebben wij vastgesteld dat Berlijn tot een van de zes wereldsteden behoort voor muziekreizen - wat ons betreft - naast Amsterdam, Londen, New York, Parijs en Wenen.
De Duitse cultuur (in Duitsland en de Duitssprekende gebieden buiten dat land) heeft een zeer rijke traditie wat betreft muziekcultuur, theater, toneel, dans en ook opera. Veel steden - ook kleine steden in de provincie - hebben vaak een theater dat opera en operette uitvoert.
Naast Berlijn zijn er in Duitsland grote en vooraanstaande operahuizen in Dresden en München.
In Dresden is de Sächsische Staatskapelle Dresden huisorkest van de Semperoper. Voorstellingen van klassiek ballet worden verzorgd door de Semperoper Ballett.
Na zijn vertrek als Generalmusikdirektor (GMD) bij de Münchner Philharmoniker heeft de Duitse superster Christian Thielemann bekend gemaakt dat hij vanaf seizoen 2012-2013 chefdirigent zal worden bij de Staatskapelle Dresden. Als klap op de vuurpijl heeft Thielemann er voor gezorgd dat zijn nieuwe orkest de Berliner Philharmoniker opvolgt als Orchester der Osterfestspiele Salzburg vanaf 2013. Bovendien is Thielemann benoemd tot artistiek leider van de Osterfestspiele (niet te verwarren met de Salzburger Festspiele die in de zomer plaatsvinden). De producties in Salzburg worden in coproductie met Dresden gemaakt en zullen dus ook - onder leiding van de maestro - in de Semperoper worden uitgevoerd. Voor het Wagnerjaar 2013 staat alvast een nieuwe productie van Parsifal op het programma.
In het voorjaar vinden de prestigieuze Dresdner Musikfestspiele plaats.
Dresden ligt op twee uur reizen met de trein vanaf Berlijn.

In München voert de Bayerische Staatsoper elk seizoen talrijke opera's uit in het Nationaltheater. Hier voert het Bayerisches Staatsballett ook vele balletten op en vindt er jaarlijks de BalletFestwoche plaats. In de zomer worden in het Nationaltheater bovendien de Münchner Opernfestspiele gehouden.
De thans chefloze Münchner Philharmoniker hebben hun thuisbasis in de Philharmonie im Gasteig.
Veel concerten vinden plaats in de Herkulessaal van het Münchner Residenz.
Daarnaast beschikt München over een van de grootste orkesten in Duitsland, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks onder leiding van Mariss Jansons. Ook speelt hier het Münchner Rundfunkorchester.

Met de trein is men van München binnen anderhalf uur in het Oostenrijkse Salzburg. In iets meer dan vier uur bereikt u Wenen.
In vijf kwartier kan men met de trein van München naar Nürnberg reizen en van daaruit is men binnen een uur in Bayreuth.
De treinreis München - Stuttgart duurt twee uur en twintig minuten. München- Frankfurt a/M duurt drie uur en een kwartier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten