Populaire berichten

dinsdag 7 juni 2011

Favoriete muzieksteden: New York

Op deze plek bespreek ik in een serie enkele steden die zo'n rijk opera- en concertleven aanbieden, dat deze steden vanwege hun culturele infrastructuur gemakkelijk langer dan twee of drie nachten - de duur van een klassieke stedentrip - bezocht kunnen worden. Aflevering vier: New York.
New York ligt niet echt om de hoek. Een vlucht van zes uur rechtvaardigt vanzelfsprekend sowieso een langere reis dan een city trip van drie nachten. Maar een week New York hoeft geen straf te zijn voor muziekliefhebbers.

De Metropolitan Opera House is het grootste operagezelschap ter wereld. De Met geeft voorstellingen in het Lincoln Center, waar veel van het aanbod van klassieke muziek geconcentreerd is: Alice Tully Hall, Avery Fisher Hall, The Juilliard School of Music, de New York Philharmonic Orchestra, het New York City Ballet, en - voorlopig nog - de in financiële problemen verkerende New York City Opera.
In de zomer wordt hier het Lincoln Center Festival georganiseerd.
Niet ver van het Lincoln Center staat het Kaufman Center met de Merkin Concert Hall waar veel moderne muziek en kamermuziek wordt geprogrammeerd.
Uiteraard beschikt New York met Carnegie Hall over een van de mooiste concertzalen ter wereld met een indrukwekkende programmering voor symfonische muziek en kamermuziek.
Meer kamermuziek kan men horen in Bargemusic.
Ook in de Columbia School for the Arts kan men klassieke muziek horen.
Hetzelfde geldt voor het Stadhuis, dat over een concertzaal beschikt met een mooie akoestiek.

Andere muzieksteden vanuit New York:
In latere bijdragen zal het muziekleven besproken worden in de Amerikaanse steden Boston, Chicago en San Francisco.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten