Populaire berichten

dinsdag 7 juni 2011

Favoriete muzieksteden: Parijs

Op deze plek bespreek ik in een serie enkele steden die zo'n rijk opera- en concertleven aanbieden, dat deze steden vanwege hun culturele infrastructuur gemakkelijk langer dan twee of drie nachten - de duur van een klassieke stedentrip - bezocht kunnen worden. Eerdere afleveringen wijdden wij aan Amsterdam, Berlijn, Londen en New York. Ditmaal opnieuw een stad in Europa: Parijs.
Tegenwoordig is men in drie uur met de trein van Amsterdam in Parijs. Verder is het aangenaam dat men in Parijs - net als bijvoorbeeld in Brussel of Berlijn - met euro's kan betalen en dat elke ticketautomaat in de metro de Nederlandse bankpas als betaalmiddel accepteert.

De Opéra National de Paris programmeert opera's in twee theaters: het moderne theater, de Opéra Bastille, op Place de la Bastille en de oude Opéra, Palais Garnier.
De Opéra Bastille biedt tevens onderdak aan het Ballet de l' Opéra.
Ook het Théâtre des Champs Elysées programmeert operavoorstellingen, - geënsceneerd en concertant - naast symfonische concerten.
De Opéra Comique programmeert opera in de maanden januari tot juli.
De Salle Pleyel is een andere concertzaal met een rijk en divers repertoire. De zaal is onderdeel van
La Cité de la Musique en de thuisbasis van het Orchestre de Paris. Mogelijk verhuist het orkest binnenkort naar de Philharmonie de Paris, dat nu nog niet open is.
Ensemble Intercontemporain voert moderne en nieuwe muziek uit in alle grote operahuizen in de wereld en treedt in Parijs regelmatig op in La Cité de la Musique, la salle des concert en het amphithéâtre.
Ook in het Théatre du Châtelet worden opera's en symfonische concerten uitgevoerd.
Ook het Théâtre des Bouffes du Nord-Paris biedt u een aantrekkelijk programma concerten, theater en muziektheater.


Directe verbindingen naar andere operasteden vanuit Parijs: 
Frankrijk heeft muziekliefhebbers veel meer te bieden dan wat Parijs programmeert. Met de trein kunt u zonder overstappen reizen naar interessante hot spots als: Aix-en-Provence, Avignon, Bordeaux, Lille, Lyon, Marseille en Straatsburg.
Een compleet overzicht van opera in Frankrijk vindt u hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten