Populaire berichten

zaterdag 17 september 2011

Gergiev Festival: succesvolle samenwerking in Bruckner 8

Op vrijdag 16 september 2011 begonnen chefdirigent Yannick Nézet-Séguin en het Rotterdams Philharmonisch Orkest het nieuwe seizoen in het Gergiev Festival met de monumentale Achtste Symfonie in C klein van Anton Bruckner.

Net als de avond eerder bij de Vijfde van Mahler zat de zaal helaas weer niet vol. Jammer voor de thuisblijvers, het was een memorabel concert. Het supertalent Nézet-Séguin heeft het werk vaak uitgevoerd en dirigeerde - zoals gebruikelijk - uit het hoofd. Voor de gelegenheid was het orkest herschikt: de contrabassen achteraan (net als de Wiener Philharmoniker in de Musikverein), drie harpen links, celli links voor. De hoorns waren tegenover de trombones rechts geplaatst. Naast de trombones de pauken.

Na een luchtig stuk voor accordeon solo dirigeerde Nézet-Séguin het eerste deel (Allegro moderato). De uitvoering had een zorgvuldige opbouw. Na het beroemde tweede deel (Scherzo) volgde het Adagio van het derde deel. Inmiddels kon men in de zaal een speld horen vallen ten gevolge van de grote intensiteit bij het publiek. Het Rotterdams Philharmonisch speelde hier op de toppen van haar kunnen: schitterende spanningsbogen eindigden in een enorme climax. Na de laatste maat van het vierde deel (Finale) liet Nézet-Séguin het slotakkoord mooi uitklinken - totdat iemand in het publiek luid "Bravo!" moest roepen. Een ovationeel applaus barstte los.

Het wordt steeds duidelijker hoe succesvol de samenwerking is tussen chefdirigent en orkest is geworden. Het orkest is zichtbaar in haar nopjes met haar chef en ook het Rotterdamse publiek realiseert zich hoe gelukkig deze combinatie is. Na het Gergiev Festival wordt dit programma hernomen in Duitsland, maar gelukkig kunnen Rotterdammers aanstaande zondag nog genieten van deze wereldcombinatie in de Derde Symfonie van Schumann. En nu maar hopen dat dat concert wel uitverkocht is. Ga dat concert zien, Rotterdam!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten