Populaire berichten

maandag 19 september 2011

Gergiev Festival: spetterende Schumann 3

Na het voortreffelijke concert op vrijdag 16 september dat het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Yannick Nézet-Séguin in Bruckner 8 gaven - een van de hoogtepunten van dit festival - was dit zelfde team verantwoordelijk voor het slotconcert van het 16de Gergiev Festival. In de inleiding tot het concert vertelde programmeur Jelle Dierickx dat het programma van dit concert het eerst was samengesteld. Het is inderdaad een passende ode aan de Rijn en aan Rotterdam - als ook een passend slot van het festival.

Vooraf maakte directeur Hans Waege het overlijden op 17 september bekend van dirigent Kurt Sanderling op de eerbiedwaardige leeftijd van 98 jaar. Sanderling dirigeerde decennia het orkest regelmatig tot 2002 en het concert van deze avond werd daarom aan hem opgedragen. Daarna nam Sylvia Tóth, voorzitter van het bestuur van het festival het woord. Zij maakte bekend dat Gergiev heeft bijgetekend voor de jaren 2012-2013. Het 17de Gergiev Festival zal plaatsvinden van 7 tot 16 september 2012.

Het concert was in meerdere opzichten opzienbarend. Ten eerste was De Doelen gelukkig nagenoeg uitverkocht. Ten tweede zijn de stukken van het programma zo bijzonder dat deze niet vaak in de concertzaal te horen zijn - behalve de Derde van Schumann. Dit gold ook voor Nézet-Séguin, want in tegenstelling tot de Bruckner 8 dirigeerde hij in dit concert alles met de partituur open.
Voor de pauze opende het concert met een schitterend transparante uitvoering van Meeresstille und glückliche Fahrt van Mendelssohn. Daarna volgde een imposante uitvoering het stuk Dark Waves van John Luther Adams uit 2007 (voor het eerst uitgevoerd in Nederland?). Het eerste gedeelte eindigde met de Four Sea Interludes (uit Peter Grimes) van Benjamin Britten. Ook in dit stuk werd majestueus en gloedvol gespeeld, met fantantisch koper.
Na de pauze kreeg de Derde "Rheinische" Symfonie van Schumann een spetterende uitvoering. Volkomen terecht volgde na afloop een ovationeel applaus voor orkest en dirigent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten