Populaire berichten

zaterdag 10 september 2011

Gergiev Festival: Anton Bruckners Achtste Symfonie

Op vrijdag 16 september 2011 start chefdirigent Yannick Nézet-Séguin het nieuwe seizoen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest in het Gergiev Festival met de monumentale Achtste Symfonie in C klein (1884-1887) van Anton Bruckner (1824-1896). De Achtste is qua bezetting en duur een van de grootste werken uit het hele symfonische repertoire en de laatste door Bruckner voltooide symfonie. De partituur is van een schier oneindige rijkdom en het is niet overdreven te stellen dat deze compositie het artistieke hoogtepunt is uit het werk van Bruckner. Op de lessenaars staat de tegenwoordig gangbare editie van Robert Haas die voor het eerst werd uitgevoerd in 1939 onder leiding van Wilhelm Furtwängler. Interessant, want op 26 augustus jongstleden dirigeerde Jaap van Zweden tijdens de Robeco Zomerconcerten het Radio Filharmonisch Orkest in het Concertgebouw de tweede versie van Bruckners Achtste uit 1890. Het publiek kan dus goed vergelijken!
Brucknerliefhebbers herinneren nog het zinderende debuut van Zubin Mehta bij het Koninklijk Concertgebouworkest in 2005 met deze symfonie (op donderdag 15 september is Mehta tijdens dit festival aan het werk in Mahler Vijf). In 2007 dirigeerde Bernard Haitink de Achtste in een monumentale uitvoering met het Koninklijk Concertgebouworkest in het Concertgebouw in Amsterdam.

Tijdens het Gent Festival 2011 dirigeerde Nézet-Séguin hetzelfde programma op 1 september en na Rotterdam voeren dirigent en orkest de Achtste uit op toernee in Duitsland (in de steden Nürnberg, Hamburg, Dortmund en Keulen). Nézet-Séguin heeft deze symfonie regelmatig uitgevoerd met andere orkesten en kent de partituur dus erg goed. Het programma wordt slechts een keer uitgevoerd in Rotterdam dus het is een unieke kans voor Rotterdammers om dit magistrale concert in de zaal bij te wonen. En hoewel in augustus nog een andere uitvoering in Amsterdam te horen was, wordt het werk zelden gespeeld in Nederland. Een niet te missen gebeurtenis voor de Nederlandse muziekliefhebber, dus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten