Populaire berichten

vrijdag 16 september 2011

Gergiev Festival: Gloedvolle Mahler 5 onder Mehta

Gisteren klonk tijdens het Gergiev Festival de beroemde Vijfde Symfonie van Gustav Mahler. Het Israel Philharmonic Orchestra trad op en dat was te zien aan de beveiliging. Overal in en rond De Doelen liepen mannen in blauwe pakken en oortjes. Het stevig vergrijzende orkest trad eenmalig op in Rotterdam met haar vaste dirigent Zubin Mehta. In Rotterdam dirigeerde Mehta in januari 2009 nog een puik all Stravinsky concert. Nu dus de Vijfde van Mahler in Mahlerland Nederland. In het voorprogramma - voor de pauze - leuke muziek uit dezelfde tijd als de symfonie: Passacaglia (op. 1) uit 1908 van Anton Webern en het kleurrijke Iberica (1908) van de Fransman Claude Debussy.
In het orkest valt een aantal zaken op: Mehta plaatst de contrabassen en celli op links. Op rechts staan de harpen, koper- en houtblazers. Zou het Israel Philharmonic altijd zo spelen of speciaal voor dit programma? Eerder gezien in Engeland bij het London Symphony Orchestra en ook bij dit orkest: nadat het orkest zit, komt de concertmeester op en neemt applaus in ontvangst. Eerder kreeg het hele orkest trouwens applaus van het welwillende Rotterdamse publiek.
De Doelen is een grote zaal, maar jammer genoeg was de zaal lang niet vol. Is dit een voorbode van de crisis in Nederland? Dit programma verdient tocht een uitverkochte zaal, zou je zeggen.
Voor de pauze hadden het orkest en het publiek last van de droge akoestiek van De Doelen. De klank van het orkest klonk droog en het publiek kreeg hoorbaar kriebels in de keel. Voor de pauze speelde het orkest mooi - ook de solisten (bij Debussy) - maar niet geweldig. Na de pauze kwamen orkest en dirigent in vorm. Mehta nam een vlot tempo en dirigeerde precies en energiek: hij legde minder de nadruk op de dood van de treurmars maar leidde publiek en orkest naar het hoopvolle laatste deel. In deze symfonie klonken de spanningsbogen prachtig - zoals in het tweede en het laatste deel. Hier klonk een gloedvolle Mahler. De solo-trompettist kreeg terecht aparte lof voor zijn prestatie.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten